Dit jaar is het veertig jaar geleden dat Michael Jackson zijn eerste grote werk uitbracht. Nee, niet de te vroeg gestorven Amerikaanse zanger, maar de Britse bier- en whiskyschrijver. Ook te vroeg overleden trouwens.
In 1977 kwam zijn boek The World Guide to Beer uit, in het Nederlands vertaald als de Spectrum Bieratlas. Het was een tijd dat overal ter wereld het aantal brouwerijen tot een historisch dieptepunt was gedaald. De industriële brouwerijen werden groter, de variatie in bieren werd steeds minder.
Het was echter ook de tijd dat er een tegenbeweging op gang kwam. In San Francisco bijvoorbeeld begon de Anchor Brewing Company weer klassieke porters, stouts en barley wines te maken. In Engeland werd de consumentenorganisatie Campaign for Real Ale (CAMRA) opgericht, die zich inzette voor het behoud van traditionele, Britse ales.
En Jackson schreef dus zijn boek. Zijn staalkaart van de wereld van het bier op dat moment beschreef bierstijlen, tradities en gebruiken, netjes per land geordend. De meeste aandacht ging uit naar de vier landen waar nog wat over was van de biercultuur: Engeland, Duitsland, Tsjechië en België. Het boek was een startsein voor het herontdekken van de bieren die we uit het oog waren verloren.
Tot de Nederlandse pionierende brouwerijen behoren onder meer de Arcense Bierbrouwerij (nu Hertog Jan), De Raaf (Heumen) en ’t IJ (Amsterdam). Zij gaven het Nederlandse bier weer wat kleur op de wangen. In 1980 werd de consumentenvereniging PINT opgericht.
De variatie in het bieraanbod is tegenwoordig groter dan ieder van ons ooit heeft meegemaakt. En dat is mede aan Jackson te danken. Vijf keer Michael Jackson, vijf keer bier.
Meer op de site van de Volkskrant.