Vorige week ploften er twee persberichten in mijn mailbox. De een ging over de oprichting van het Nederlands Gilde der Biersommeliers, en de ander over de oprichting van de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. De behoefte aan organisatie in de wondere wereld van het bier groeit.
Ik juich dat alleen maar toe. Want zoals bekend ben ik voorstander van de emancipatie van bier. En daar horen gildes, stichtingen, verenigingen en genootschappen bij. Immers, samen sta je sterker. Sterker voor de goede zaak. Dat is het streven naar een volwaardige plaats (wikipedia) in ons eet- en drinkgedrag, een plaats die recht doet aan de veelzijdigheid en karakter van bier.
Wat mogen we verwachten van deze twee nieuwe initiatieven?
Bierkenners verenigd
Biersommeliers zijn mensen die kunnen adviseren over bierkeuze die iemand wil maken. Ze weten wat er te koop is, wat de verschillen zijn tussen de diverse stijlen, hoe bier behandeld en genoten dient te worden, achtergronden te kennen, en dat ook uitleggen aan anderen. Dit is althans mijn invulling van dit begrip. Vaak zijn het mensen die beroepshalve met eten & drinken bezig zijn, en dus kennis over bier nodig hebben om hun werk te kunnen doen.
Nu kun je al die kennis opdoen op basis van ervaring, een stevig portie zelfstudie, gezonde nieuwsgierigheid en vooral veel met brouwers, festivalgangers en andere bierofielen over bier o-h-en. Je leert vanzelf wel de zin van de onzin te scheiden, als je veel leest, veel observeert en vooral ook een kritische opstelling hanteert. Dat laatste is misschien wel het belangrijkste. Niet nakakelen wat anderen zeggen, maar bij alles denken: is dat zo?
Maar je kunt er ook een opleiding voor volgen. Bijvoorbeeld bij Stibon, Syntra, Doemens of Cicerone. En als je dan een diploma van zo’n opleiding hebt, dan ben je dus een ‘officiële’ biersommelier, zytholoog of cicerone. En daar is nu in Nederland een vereniging voor: Het Nederlands Gilde der Biersommeliers. Wie er lid van morgen worden, staat er niet bij in het persbericht. Maar ik vermoed dat lidmaatschap is voorbehouden aan degenen die een diploma van enig niveau van een biersommelier-opleiding hebben behaald. De doelstelling van het Gilde is “de kennis over bier te vergroten”. Dat gebeurt o.a. “door onze kennis te delen en bierliefhebbers in aanraking te brengen [met] alle mogelijke vormen van bierkennis hopen we een steentje te kunnen bijdragen aan verdere kwalitatieve groei”. Voorbeelden van concrete activiteiten die worden genoemd zijn een proeverij, bierkaart-advies of proefnotities en smaakomschrijvingen. Het gilde heeft nog geen website, wel een Facebook pagina.
Erfgoed Nederlandse Biercultuur
De Nederlandse biercultuur, kent dat een erfgoed? We maken nu toch gewoon bieren na die uit andere landen komen? Ja, maar dat is pas sinds de pils-tsunami het geval. Er is wel degelijk een Hollandse bierhistorie. Mensen als Marco Daane en Roel Mulder vissen die historie weer op en maken daar mooie boeken over. En nu is er een Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur. De stichting wil een onafhankelijke informatiebron zijn, waar “de kennis van bierbrouwers, biersommeliers, bierschrijvers, bierverzamelaars en bierliefhebbers is gebundeld”. Hiermee wil men “het erfgoed van de Nederlandse biercultuur beschrijven, behouden en promoten”.
De website bestaat op dit moment uit een databank waar je op basis van een zoekterm een lijst van matchende bieren, brouwerijen of personen te zien krijgt. Er is ruimte vrijgehouden voor o.a. informatie over Geschiedenis, Biertypen, Trends en Gebruiken.